čtvrtek 19. června 2008

Šok ve skupině B: Pro obhájce titulu Rusko MS končí, Finsko v semifinále, Švédsko vítězí potřetí v řadě!

Finští hráči se radují z postupu do semifinále.

Dnes byly na programu posledni zápasy v základních skupinách. Ve skupině A se utkalo Švédsko a Kanada. Švédsko přijelo na MS ve famózní formě a vyhrálo oba předchozí zápasy, naopak Kanada zůstala daleko za očekáváním a nezískala zatím ani bod. O to víc bylo překvapující, jak si Kanada od začátku utkání budovala převahu, Švédi se nedovedli prosadit přes důraznou kanadskou obranu. Ve 42.minutě se Kanada navíc dostala do vedení, Ewing (Edmonton Oilers) objel švédskou branku a našel volného Busseho (Comets), a ten se nemýlil -1:0. Trenér Dalax na lavičce Švédů neudržel nervy a svým tlampačem začal nadávat rozhodčím pro údajné postavení mimo hru. Byl proto vyloučen na tribunu a byl mu zabaven tlampač. Dlouho to vypadalo že si Kanada připíše první výhru, která jim dávala teoretickou naději na postup, v samotném závěru utkání Švédsko ale vstalo z mrtvých - Thoron (Drtiči Hodonín) nejdříve sám vyrovnal a potom 3 sekundy(!!!) před závěrečným hvizdem vyslal do šance Bentgssona (Dalax Flames), který otočil utkání - 2:1. Kanada - jediný tým na MS který má trenérku se tak předčasně loučí, Švédsko jde z prvního místa do semifinále. Ve druhém zápase hrálo USA proti Švýcarsku, tento zápas skončil také 2:1, Již v první třetině se Švýcaři dostali do dvougólového vedení zásluhou Kostovice (IHC Podlavice) a Naefa (Dalax Flames), v závěru pouze korigoval Biewener (IHC Tomgame Žižkov). Z vítězství se radovalo Švýcarsko, jehož hráči tak ze sebe shodili zklamání z neštastné prohry proti Švédsku, trenér USA Tomgame dodržel slib a poslal svého asistenta Bena Jonese předčasně zpět do Spojených států, ze špatných výkonů týmu viní právě jeho.


1.SWE...10:7...9
2.SUI...8:6...6
3.USA...4:5...3
4.CAN...1:5...0

Ve skupině B se ve přímém souboji utkaly o postup do semifinále týmy Finska a Ruska. Trenér Aoki na lavičce Finska byl již před zápasem velice nervózní, bylo na něm vidět jak moc chce se svým týmem postoupit ze základní skupiny. Finsko začalo s chutí hned v první třetině. Aoki dal šanci několika hráčům kteří na MS ještě nenastoupili a ti se mu odvděčili obrovským nasazením. Na lavičce zůstalo naopak několik hvězd, mezi nimi i superstar Polvinen (IHC Podlavice), který zatím neplní trenérovy představy. Poprvé se skóre měnilo v 16.minutě, Finsko dostal do vedení Niemikorpi, který zužitkoval přihrávku svého spoluhráče Mikkoly z IHC Tomgame Žižkov. Další gól si připsalo Finsko brzy po změně stran, sólo přes půlku hřiště proměnil Hagman (Hopsací míček). Rusko jako již v minulých zápasech nedokázalo proměnit množství šancí, v brance Finska navíc zářil Lipponen (HC Vadam). Jediným střelcem Ruska na tomto turnaji je Lavretsky z SDH Chotěšov, který dal obě branky Rusů, v tomto utkání však vyšel naprázdno. Skóre se tak již neměnilo, Finové se mohli radovat z postupu do semifinálové skupiny - stejně jako minulý rok z pozice outsidera skupiny, pro Rusy turnaj skončil (odehrají ještě neoblíbené utkání o 7.místo proti Kanadě).
V druhém utkání na sebe narazily hokejové velmoci Česko a Slovensko, a tím pádem i staří známí - trenéři Hoffi a Gigo, jejich souboje ať už na klubové scéně nebo tady na MS jsou pro ně vždy svátkem a mají zvláštní nádech. Oba trenéři již při rozbruslení dlouze diskutovali na kraji kluziště, bylo na nich zkrátka vidět že jsou to staří přátelé. První třetina zápasu byla především oťukáváním soupeře, žádný z týmů nechtěl pustit soupeře do vedení - a tak byl po 20 minutách stav 0:0. Druhá třetina byla pravým opakem té první, Slováci zasadili ve 24.minutě Česku smrtící úder - v rozmezí 12 sekund vstřelili dvě branky! Na 1:0 skóroval Franko (IHC Podlavice), byl to jeho
již 13.gól za Slovensko v 53 zápasech. Na 2:0 hned po rozehrání zvýšil Ondrejka (HC ZETOR BRNO), pro něj tímto gólem skončilo nekonečné čekání na 1.reprezentační trefu - čekal na ní dlouhých 51 zápasů!! Černý (HC Zubří stádo) pak o tři minuty později zvýšil na 3:0 a o osudu utkání bylo rozhodnuto, Čechům se už jen podařilo dát čestný gól na konečných 1:3.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

pekny :)

jinak sleduji reporteri kanadske bodovani?

Anonymní řekl(a)...

oni nesleduji ani zapas Cesko - Slovensko...:-(