neděle 22. června 2008

MS U21 - den 6: Rusové a Američani poslali Finsko do finále

.
Česko U21 - USA U21 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)
.
Utkání, které mohlo mít repete ve finále. To by ale musel český výběr zvítězit v normální hrací době. Poměr střel ukázal, že po tom Češi opravdu toužili. Ale v americké svatyni stál Franciso Coleman, který odchytal na MS 3 utkání a dostal z 71 střel jedinou branku. Čeští hráči si na něm vylámali zuby dvaatřicetkrát. Hvězda týmu HC lobaty New Bor vytáhl několik skvělých zákroků a přiváděl soupeře k zoufalství. Na druhé straně měl o poznání méně práce Žárovkář ze Šumbarku Přemysl Schmidt. Američané si byli vědomi faktu, že jim stačí pohlídat si remízu a podle toho jejich výkon vypadal. Trenér českého výběru Derek odvolal minutu před koncem brankáře, ale jeho svěřenci vystřelili jen dvakrát. Druhá střela se odrazila k Paulu Blaekovi a útočník Hockey no.1 si dojel až k prázdné brance a zasunul do ní puk držadlem své hole. Poslal tak Čechy do boje o bronz a svůj tým definitivně do finále.

Rusko U21 - Švýcarsko U21 3:2 (1:1, 1:0, 1:1)

I Švýcaři mohli pomýšlet na finále, v případě vítězství nad Ruskem. Stejně jako v prvním utkání dne to však adept na finálovou účast nezvládl a tak si tyto dva týmy zopakují dnešní utkání v boji o 5. místo. Přitom švýcarský zázrak nezačal špatně a v 7. minutě vedl po střele Matteo Belangera z EKSM. Rusům se však po brankách jeho spoluhráče z klubu Privalova a Kumschafta Rubina podařilo utkání otočit. Poslední desetiminutovka byla přehlídkou střeleckých schopností hráčů helvétského kříže, z čehož profitoval Martkus Jans ze Saleného východu. Tlak Švýcarů narůstal a nechybělo mnoho, aby zasadili rozhodující finálovou ránu. Jenže zapomínali bránit a za to je v 57.minutě potrestal Hurrikaan Anatoli Blodnieksky po nádherném pasu Zyuzyna. To Švýcary definitivně zlomilo a utkání se dohrálo prakticky bez šancí na obou stranách.

Kanada U21 - Finsko U21 2:3p.p (1:1, 0:1, 1:0, 0:1)

Klíčový duel skupiny. Finsko v brance s oporou Taipalem začalo lépe. V 5. minutě se prosadil hráč HC Capybara Jonne Lohtander. Dvakrát si přihrál mezi kruhy s Kolarim a nasměroval seveřany do finále. V 11. minutě ale padl hodně diskutabilní gól. Obránce Hockey no.1 Grayfer vypálil od modré a jeho střelu tečoval hráč HC Müchlee Art Hoffman. Stál při tom ale v brankovišti a dokonce finskému gólmanovi přikopl hůl. Rozhodčí se dlouho radili s videokolegou. Po dlouhých minutách ale ukázal hlavní sudí do středu kluziště a bylo srovnáno. Finové vedli i podruhé, když se trefil Kurvinen z IHC Kotiteollisuus. když už se zdálo, že to kanadští hokejisté zabalili, ujela v 56. minutě všem dvojice Altshuler, Linden. Nezkušený kosmonaut přihrál Drakovi z Kunovic a drama bylo na světě. Prodloužení začalo svižně. Pro Kanadu až přemotivovaně, protože při jednom z úniků Finů, zatáhli za záchranou brzdu a Finům se naskytla možnost hrát ve čtyřech proti třem. Kimmo Loikala, hráč HC Kali, to je finský hrdina. Vzal odpovědnost na sebe a prokličkoval Kanadskou obranou a nedal Barbarimu šanci. Finsko je tak ve finále !


HRÁČ DNE


Franciso Coleman, brankář HC lopaty New Bor pochytal 32 střel českých hokejistů a zaslouží si být hráčem dne. Ve třech svých vystoupeních podržel americký výběr a i v tom posledním měl největší podíl na vítězství zámořského suveréna.

Žádné komentáře: