pondělí 23. června 2008

FINSKO juniorským mistrem světa, stříbro do USA, bronz proti Kanadě Češi



FINÁLE



USA U21 - Finsko U21 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)



Kdyby se závěrečný turnaj MS nehrál K.O. systémem, mistry světa by se stali Američané. Na body by už je před finále nikdo nepředstihl. K jejich smůle se na body nehraje a navíc proti nim stáli ve finálovém utkání Finové, tým s nejlepším útokem na turnaji. Nutno podotknout, že Američané měli nejlepší obranu. Ve finské brance stála opět neohroženě hvězdička Velkého Ořechova Alpo Taipale. Nejvíce ho zaměstnávalo křídlo HC Syria Represent George Jovanovski, který na něj pálil šestkrát. Gólman, který se uvedl už na startu turnaje a chyběl svému týmu proti stejnému soupeři ve skupině se však hokejem vyloženě bavil a tak bylo otázkou času, kdy udeří Finové. Oboustraně opatrné utkání změnil v bitvu gól ve 25. minutě z hokejky Tuevo Ihalainena. Křídlo Huhulákova začalo akci, na které se podíleli Vítkovický Pykkonen a Huopio (HC Exit84) ve vlastním obranném pásmu a následně si ji i zakončilo. Nádherná akce, po které trenéři Vojtma a Miltron křepčili jako malí kluci. Museli se, stejně jako jejich svěřenci soustředit na zbytek zápasu, protože američtí hráči si titul nechtěli nechat vzít. Všechny jejich snahy, včetně power play, která trvala přes tři minuty však nepomohly a Finové svým koncentrovaným výkonem dotáhli turnaj až na stupínek nejvyšší. Dali tím krásný dárek trenérům, pro které to byla derniéra u juniorské reprezentace. Finsko se tedy stalo Mistry světa v ledním hokeji, v kategorii hráčů do 21 let.

o 3. místo

Česko U21 - Kanada U21 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Kanaďané porazili Česko v základní skupině a tak si právem věřili i na boj o bronz. První třetina proběhla v poklidu. Oba celky se oťukávaly a pokoušeli se soupeři vnutit svou hru. Druhou třetinu začala hromadná bitka, za kterou rozhodčí udělili 122 trestných minut. Z tohoto množství trestů profitovali Češi, kterým se naskytla možnost hrát přesilovku. A v čase 27:40 ji také využili. Bořivoj Šik se natlačil mezi Kanaďany, byl faulován, ale v signalizované výhodě si dojel až před Hodonínského gólmana Barbariho a mezi betony otevřel účet boje o bronz. Na Kanaďanech nebylo znát, že by prohrávali a že hrají o medaili. Naopak český výběr byl vyburcován na maximum a trenéři Derek a Dusty točili 4 pětky v pravidelných intervalech, aby udrželi mužstvo v bojovné náladě. Jestli byl dnes někdo agilní, pak jedině Bořivoj Šik. Jeden z jeho dalších samostatných průniků totiž skončil k překvapení všech v 52.minutě v brance a bylo více než jasné, že už jen zázrak by mohl Čechy připravit o bronz. Kanaďané rezignovali a český tým tak mohl brankou Schmidta z Integrated Peripherals pojistit bronzové medaile. Kanaďané tak odjíždějí s prázdnou.

o 5. místo

Rusko U21 - Švýcarsko U21 2:7 (0:4, 2:1, 0:2)

Utkání o konečné umístění bývají uvolněná a diváci se při nich baví. Nezřídka padá hodně branek a toto utkání jich přineslo hned devět. Už mnohokrát jsme psali o neuvěřitelném startu Švýcarů a jejich pohádce, která skončila před branami medailových zápasů. Zápas o 5.místo byl de facto po 1.třetině rozhodnutý. Nico Reichmuth z Dalax Flames otevřel skóre už v 19. vteřině a celá první třetina byla třetinou jednoho týmu. Druhý gól přidal Matteo Belanger z EKSM a do konce třetiny se ještě dvakrát trefil hráč HC KARKAS Rohatec Hajo Zuber, pro kterého to byl první start na turnaji. Jiný hráč Dalax Flames Yaroslav Kalyuzhny sice snížil sám ve 2. třetině na 2:4, ale to bylo z ruské strany vše. Švýcaři Rusko přestříleli 37-25 a z ohromného množství střel se ujaly ještě projektily Bluma, Ludovice a Bruna. Tento hráč HC Canadians Bulls tedy uzavřel účet přestřelky a potvrdil švýcarské páté místo. Rusové se asi se 6. příčkou nespokojí a zřejmě budou padat hlavy.

o 7. místo

Švédsko U21 - Slovensko U21 2:3 (0:0, 1:3, 1:0)

Pro oba týmy velké zklamání. Před MS určitě ani jeden z dnešních soupeřů nečekal takhle tristní výkony na šampionátu. Zvláště vzhledem k základně, která je na Slovensku, je zklamání o to větší. Na tomto utkání nebyl ani náš reportér, takže vycházíme pouze z informací HTK (Hokejková Tisková Kancelář).



  • Branky a asistence SWE : Tarnstrom Knud (Gäransson Jerry ), Edengren Kraft

  • Branky a asistence SVK : Zigo Hubert (Malček Emanuel ),Furdík Urban (Miartuš Adolf, Hrabovský Pravoslav),Bartko Ferdinand (Varga Benjamín, Zigo Hubert).


HRÁČ DNE

Odrovnal Kanaďany dvěma nádhernými průniky i když byl v obou případech faulován, ukázal, že je hokejista a ne herec. Rozhodl o bronzu pro Českou republiku. Další člen Akademie SDH Chotěšov, který byl na tomto šampionátu vidět. Zaslouženým hráčem dne je Bořivoj Šik.


Žádné komentáře: