neděle 22. června 2008

MS - den 6: Česko a Slovensko ve finále, Finsko se díky skvělým výkonům v semifinále utká s domácím Švédskem o bronz

Poslední semifinálové kolo bylo ve znamení napínavých zápasů s těsnými výsledky. V prvním zápase dne se střetly Švédsko a Slovensko. Oba týmy měly před tímto utkání šanci postoupit do finále. Nervózní utkání nepřineslo mnoho hokejových momentů, byla to hlavně defenzivní bitva s mnoho vyloučenými, žádný z týmů ale nedovedl využít přesilovky. Po 60 minutách svítilo na kostce uprostřed stadiónu stále skóre 0:0 a tak se prodlužovalo. Zlatý gól a účast ve finále Slovensku zajistilo v 67.minutě duo hráčů z americké SuperStars ligy: Leško (Comets - USA) skóroval, celou akci založil Baláž (Hockey No.1- USA). Pro Leška to byl 3.gól v 11 zápase za výběr Slovenska, velký podíl na postupu Slováků měl i gólman Snopko, který vychytal 2. nulu v 6.zápase za repre.
Finsko ve druhém utkání přivítalo USA, Finové patří k největším překvapením turnaje, nebýt uvodních těsných porážek proti Slovensku a Česku, mohlo Finsko dokonce pomýšlet na finále. USA chtěly přerušit finskou sérii 3 vítězství v řadě a od 15.minuty dokonce vedly - trefil se Biewener z IHC Tomgame Žižkov. Finsko se ale nenechalo zaskočit, v druhé třetině zásluhou Viitanena (HC Jaguars Ustí n.L.) a Polvinena (IHC Podlavice) otočilo na 2:1. USA se 5 minut před koncem utkání podařilo vyrovnat - svůj druhý gól v tomto utkání dal Biewener. Stejně jako v prvním zápase dne se muselo rozhodnout v prodloužení. Rozhodl jej další hráč z IHC Tomgame Žizkov, tentokrát ale ve finském dresu - Niemikorpi svým gólem zajistil Finsku účast v zápase o bronz. Trenér Aoki hned po vstřelení gólu vběhl na kluziště slavit se svými svěřenci. Po tomto MS ukončí své dvouleté působení na finské střidačce, má tak ve svém posledním zápase šanci vybojovat historicky první medaili pro Finsko.
Poslední zápas dne mezi Švýcarskem a Českem byl stejně jako ostatní zápasy velice vyrovnaný, vítězství nakonec putovalo po těsné výhře 1:0 do Čech - jediný gól dal Hejduk z HC Ananas.

Švédsko - Slovensko 0:1p
Finsko - USA 3:2p
Švýcarsko - Česko 0:1

1.CZE...15:6...15
2.SVK...11:7...12
3.FIN...13:8...10
4.SWE...11:18...10
5.SUI...12:13...7
6.USA...10:13...7

Hráčem dne
byl vyhlášen teprve 22-letý gólman Slováků Snopko z HC VSŽ Košice , který bezchybným výkonem zajistil Slovákům účast ve finále.


Žádné komentáře: