pondělí 23. června 2008

MS - den 7: Česko mistrem světa, Slovensko si odváží stříbro, překvapení turnaje Finsko získalo bronz


Dnes vyvrcholilo letošní MS, v odpoledním zápase se utkaly Finsko a Švédsko o bronz, večer pak Česko a Slovensko o titul mistra světa.

V zápase o 3.místo nastoupili Finové proti Švédům. Finsko se fantastickou jízdou v semifinále dostalo až na 3.místo v průběžném pořadí, Švédsko se do bojů o medaile dostalo jen díky výkonům v základní skupině, švédské výkony v semifinále byly doslova tragické. Finsko nastoupilo ve stejné sestavě jako k posledním zápasům, trenér Aoki neměl sebemenší důvod něco měnit. Švédsko oproti poslednímu zápasu v semifinále nastoupilo opět na 4 lajny. Velký šok zažilo sebevědomé Finsko už ve třetí minutě, zápas ještě ani pořádně nezačal a Švédsko již vedlo 1:0 - Ivarsson z HC LOKOMIVA KUNOVICE zachytil finskou přihrávku před švédskou brankou a po úniku přes celé kluziště překonal Lipponena. Finové se oklepali až ve druhé třetině, po přihrávce Peurajärviho (Huhulákov) se trefil nejlepší střelec Finska Niemikorpi z IHC Tomgame Žižkov, byl to jeho již 4 gól na MS. Finům vyrovnání prospělo, od této chvíle byli jasně lepším týmem, Švédy před inkasováním dalšího gólu zachraňoval jen skvělý Mossebo (HC Slizký hadi). Těsně před koncem druhé třetiny rozjela akci finská 4.lajna, složená z mladíků kteří ještě loni zářili na MS do 21 let. Obránce Niskakangas (TJ Slovan Hodonín) se dokázal skvěle uvolnit, objel švédskou branku a našel volného Hurmeho (Huhulákov), ten přelstil Mosseba a poslal Finy do vedení - 2:1. V třetí třetině se již nic důležitého nestalo, Švédi se marně snažili vyrovnat, Finsko s přehledem bránilo a k ničemu je již nepustilo. Posledních pět minut už celá hala sledovala utkání ve stoje, se závěrečnou sirénou pak propukla obrovská radost na finské straně. Trenér Aoki se vrhl do klubka svých hráčů a celé Finsko mohlo začít slavit historicky první medaili z MS.

Večerní finále mezi Českem a Slovenskem bylo reprízou finále před dvěma lety, Slovensko chtělo konečně prolomit své prokletí - na všech 3 mistrovstvích světa se dokázalo probojovat do finále, nikdy ale nedosáhlo na zlaté medaile. Slovákům nahrával fakt, že zatím jako jediný tým na letošním MS dokázali Čechy porazit, zápas v základní skupině skončil 3:1 pro Slovensko.
Utkání začalo ve velkém tempu, hra se přelévala od branky k brance, skvělá obrana obou týmů byla ale vždy na místě. Bezbrankový stav vydržel do 26.minuty, zprvu nenápadná akce Čechů po ose Vrbata (Lulea HF) , Fleischmann (SDH Chotěšov) a Doležal (Comets) skončila po chybě brankáře Adámka (Ice Pitbulls) ve slovenské svatyni. Adámek dostal nepochopitelně přednost před Snopkem, který skvěle zachytal v posledních dvou zápasech, důvody pro tento tah zná zřejmě jen trenér Slováků Gigo. Ještě v průběhu druhé třetiny se Čechům podařilo zvýšit na 2:0, přesilovku českého týmu zužitkoval syn českého trenéra Hoffiho Koblížek, kterého Hoffi do reprezentace přivedl z mateřského SDH Chotěšov. Celou akci založili Jiránek (HC Slizký Hadi) a Hanzlík (také SDH Chotěšov). Slováci se po zbytek zápasu marně snažili snížit na rozdíl jednoho gólu a dostat se zpět do zápasu, naopak Češi měli ještě několik skvělých příležitostí, skóre na světelné tabuli ale zůstalo stejné až dokonce zápasu - 2:0 pro Česko. České publikum pokřikem Kdo neskáče není Čech začalo slavit druhý titul mistra světa, zřejmě nejsmutnějším mužem na stadiónu byl v tu chvíli trenér poražených Gigo, který dlouho s obličejem v dlaních seděl na střídačce a nechtěl uvěřit tomu že Slovensko ani na třetí pokus nezískalo titul mistra světa.

Žádné komentáře: