pátek 24. září 2010

Krátka správa z krajiny tisícich jazier

Silvester Fabian (HC Sršeň Srch) tesne pred inkasovaním piateho gólu vo finálovom súboji fínskeho pohára so STIGOU AllStars

SM-liiga

História sa opakuje. Teda aspoň tá fínska - ligová. V prvej sezóne na HockeyBoss dominovali v najvyššej fínskej lige tri tímy - HC Banditos (102 bodov), STIGA AllStars (90 bodov) a HC Sršeň Srch (86 bodov). A druhá sezóna vyzerá rovnako. Dokonca náskok prvých troch je ešte výraznejší - po 36 zápasoch druhej sezóny majú STIGA a Sršne rovnaký počet bodov ako po 38 kolách v sezóne prvej.  A žreb posledných dvoch kôl napovedá, že sa ich bodové zisky ešte navýšia. Otázka, ktorá sa pri pohľade na tieto fakty natíska znie takto: nie je už na čase  prelomiť dominanciu týchto celkov? Alebo je realita taká, že ostatné tímy nemajú záujem na sebe popracovať?

A nuda z čele tabuľky sa opakuje aj na jej druhom konci. Beznádejné posledné OHC Prašník a Wrathy Wasps sa už dávno vzdali nádeje na udržanie, a ani ďalšie tímy nad nimi sa príliš neusilujú o posilnenie a uchovanie statusu prvoligistu. 

Zaujímavým je snáď len súboj o dvanástu postupovú pozíciu do bojov o titul majstra SM-liigy. Hradubice a HC ZETOR BRNO majú ešte dva zápasy, v ktorých si môžu zabezpečiť prepotrebné body. Analytici redakcie Suomi News dávajú viac šancí tímu z Hradubíc, ktorého jednobodová strata na konkurenta je vyvážená výhodnejším žrebom. Bude zaujímave sledovať či skúsený manažér Sojer dokáže prekonať nepriazeň žrebu a ukoristí body v súbojoch s úradujúcim majstrom a tímom z Laponska. 

Ako teda vyzerá tabuľka dve kolá pred koncom základnej časti?


Suomi Kuppi

Druhou významnou trofejou, o ktorú sa vo fínsku bojuje je fínsky národný pohár - v našej rodnej reči nazývaný Suomi Kuppi. Teda presnejšie, bojovalo. Áno, finálne výsledky už poznáme. Kto teda zvíťazil?

Ale najskôr si pripomenieme semifinále - jeho hráčske zloženie nebude náročné uhádnuť. Áno, fínska slávna trojka v zložení Lukyn, Miltron a Lepaso ovládla i túto súťaž. V bojoch o finále ich dopĺňal minuloročný finalista z play-off Thet a jeho tím Nuclear Energy. Prvé semifinále kopírovalo zloženie minuloročného ligového finále. Proti sebe sa tak postavili Miltron a Thet. Tak ako i predtým, aj teraz bol úspešnejší Miltron. Druhé semifinále zas kopírovalo minulosezónne zloženie boja o ligové tretie miesto. I tu sa zopakovala história - proti sebe sa postavili Lukyn a Lepaso. A výsledok? Pocit šťastia a postup do finále si užívali Lepasove Sršne.

A teraz sa presuňme k bojom o medaily. Ako prvý si priblížime súboj o bronzovú pozíciu.

Prvý dvojzápas ponúkol opakovanie minuloročného ligového semifinále. Sily si v ňom zmerali líder priebežného poradia základnej časti fínskej ligy HC Banditos a ligový vicemajster Nuclear Energy. Výsledok bol odlišný od výsledku minuloročného semifinále. "Atómoví" nedokázali zopakovať prekvapenie, ktoré pripravili Banditom minulý rok. No neboli od toho ďaleko. Prvý zápas síce na domácom ľade prehrali 2:5, no v druhom vyhrávali približne desať minút do konca na ľade súpera 3:6. Ak by už gól nepadol, zvíťazili by. Ale to čo v závere zápasu predviedli domáci bolo neuveriteľné. V priebehu desiatich minút ukázali prečo sú na prvom mieste tabuľk SM-liigy.V heroickom závere dokázali vsietiť štyri góly a otočiť tak zápas vo svoj prospech - záverečné skóre tak ukazovali stav 7:6. Bronzovú medailu tak získal manažér Lukyn. Blahoželáme.

A teraz boje o zlato.

Finálová dvojica STIGA AllStars a HC Sršeň Srch odohrala neuveriteľne vyrovnaný dvojzápas, ktorého de facto víťazný gól strelil Ladislav Valent hrajúci v pohárových zápasoch s neuveriteľnou formou - v ôsmych zápasoch vsietil osem gólov. Všetko by však bolo iné keby hráči z malého mestečka Srch dokázali udržať vedenie, ktoré si počas druhého zápasu vybojovali. Veď posúďte samy - čas 53:13 - stav 4:1 pre Sršne. Čas 55:50, stav 4:4. Čo sa odohralo v priebehu 3 minút v hlavách domácich je otázkou snáď ani nie pre psychológov, ale skôr agentov Muldera a Scullyovú. Po zápasoch 5:4 a 4:4 sa tak z víťazstva radoval manažér Miltron, ktorý so svojim tímom STIGA AllStars vybojoval už druhú klubovú trofej a upevnil si pozíciu najúspešnejšieho fínskeho celku v doterajšej histórii. K trofeji i predvedeným výkonom gratulujeme!

Medzinárodné poháre

Ó, ako krásne sa rozbehli súboje o najvýznamnejšie trofeje na HB pre fínske celky v tejto sezóne. Postup všetkých štyroch zástupcov do vyraďovacích bojov, prvé miesto v ratingu krajín... A stačilo zopár nevydarených zápasov a všetko je inak. Fínsko nemá žiadneho zástupcu v Lige majstrov ani v Pohári víťazov pohárov. V ratingu kleslo z prvého na tretie miesto za Česko a Nemecko. 

Iba v Svetovom diamantovom pohári dokázali česť fínska uhájiť dva tímy - IHC Aurinko Lappi a 1. HC Roztoky. Oba celky čakajú na druhé zápasy semifinále. Laponci dokázali v prvom zápase poraziť silný český tím BlackHawks IV 3:4 a  v domácom prostredí sa pokúsia vybojovať postup do finále.

 1. HC Roztoky bohužiaľ vo svojom prvom semifinálovom vystúpení podľahli ďalšiemu českému celku Slovan Hodonín 5:2 a do druhého zápasu tak majú trojgólové manko, ktoré musia prekonať. Držme im palce a dúfajme, že sa vo finále SDP dočkáme aspoň jedného fínskeho zástupcu.

Pozrime sa teda ešte na priebežné poradie ratingu krajín: 


Čo dodať na záver? Snáď prianie nech sa súboje, ktoré nás ešte čakajú skončia dobre pre fínsky hokej a každý bude môcť smelo prehlásiť, že "fínsky hokej je najlepší"! 

Redakcia Suomi News Vám ďakuje za pozornosť a želá veľa úspechov v nadchádzajúcich súbojoch.

Žádné komentáře: