neděle 1. srpna 2010

Liga majstrov - po štyroch kolách



Skupinová fáza Ligy majstrov má za sebou štyri kolá. Ostávajú ešte dve. O ničom nie je rozhodnuté, no mnohé sa už dá predpovedať. Ako to teda vyzerá v jednotlivých skupinách? Pozrime sa bližšie...

Skupina A

Hádanka: ak sa v skupine akéhokoľvek pohára či súťaže nachádza slovenský tím IHC Podlavice, na koľkej pozícii sa spravidla drží? Odpoveď: áno, správne, na prvej. Zrejme to málokoho prekvapí, ale i v tomto prípade je tomu tak. Slovenský suverén v doterajších súbojoch stratil iba jeden bod. Ukradnúť sa ho podarilo kanadskému Chomutovu Spitfires, ktorý za to však zaplatil vysokú cenu - v súboji s Gigovými Podlavicami odovzdal na ihrisku všetko, a tak mu už zrejme neostali sily na ďalšie súboje a z boja o postup do ďalšej fázy LM je v podstate out. O postup sa medzi sebou pobijú český tím HC ČAMLÍKOV pod vedením skúseného Worwana a americký účastník LM HC lopaty New Bor manažéra Koasta. Oba celky majú po šesť bodov, a kedže už majú oba vzájomné súboje za sebou, vyzerá to tak, že o postupe rozhodne záverečné skóre. Ak by to tak bolo, navrch majú "Čamlíci", ktorí doposiaľ odohrali zápasy s výsledným skóre plus šesť gólov (Američania majú v tomto hodnotení slabú bilanciu - mínus pať gólov). Alebo sa zrodí prekvapenie a jeden z týchto tímov porazí zatiaľ neohrozené Podlavice? Uvidíme.

Tabuľka po štyroch zápasoch:

IHC Podlavice (SVK)................................11 bodov
HC ČAMLÍKOV (CZE)................................6 bodov
HC lopaty New Bor (USA)..........................6 bodov
Chomutov Spitfires (CAN).........................1 bod

Skupina B

"Skupina smrti" pokračuje v načatom trende. Banditi kradnú body aj naďalej, chotěšovským požiarnikom sa "požiar na streche" i naďalej nedarí hasiť. Málokto by to čakal, ale Hoffiho zverenci z tímu SDH Chotěšov si v tohtoročnej LM nevedia dať rady a prehrávajú zápas za zápasom. Ide o momentálny pokles formy, či nebodaj náznak úpadku českého veľkoklubu? Odborníci sa v súčasnosti zhodujú, že ide len o chvíľkovú "nevoľnosť" a všetko sa čoskoro dostane do starého známeho normálu. Tak či onak, Chotěšov je z hry o postup do vyraďovacej fázy von. Naopak, fínsky celok HC Banditos pod patronátom manažéra Lukyna, ktorý kraľuje na čele skupiny B má už postup vo vrecku. Kto sa ku nemu prída? Najbližšie má k tomu americký velikán Vigo so svojim tímom Hockey no.1. V súčasnosti má na konte deväť bodov, pričom k zaisteniu postupu mu stačí získať jeden bod. Teoretickú šancu na postup má ešte kanadský tím HC Classic's of HockeyBoss vedný manažérom Phillipsom. No vidina zisku troch bodov v súboji proti fínskym Banditom je, povedzme to otvorene, utópiou. V "skupine smrti" je zrejme o všetkom rozhodnuté. Budú si tímy z tejto skupiny počínať obdobne suverénne i v KO fáze?

Tabuľka po štyroch zápasoch:

HC Banditos (FIN)......................................12 bodov
Hockey no.1 (USA).....................................9 bodov
HC Classic's of HockeyBoss (CAN)...............3 body
SDH Chotěšov (CZE)...................................0 bodov

Skupina C

Tak ako v skupine B, i v skupine C je na čele fínsky tím. Dôkladná príprava na Ligu majstrov prináša manažérovi Lepasovi a jeho družstvu HC Sršeň Srch zaslúžené ovocie vo forme spanilej jazdy touto nesmierne náročnou skupinou. Podobne ako kolegovia z SM-Liigy, Lukynovi Banditi, i Sršne zo Srchu doposiaľ nestratili žiaden bod. Dobre si počína i kanadský vicemajster HC Moribundus, ktorý vyhral tri zo štyroch stretnutí a pred dvoma záverečnými zápasmi drží osud vo vlastných rukách - ak získa ešte bod, ide ďalej. Na tretej pozícii sídliaci americký majster IHC Tomgame Žižkov veľké šance na postup už nemá, a tak mu ostáva už len nádej v menší zázrak. Vedenie tímu bude po vypadnutí z LM ešte dlho preklínať žreb, ktorým sa dostal do tejto skupiny. A zrejme oprávnene. Veď keby sa ocitol v inej, o torchu menej "nabitej" skupine, postup by mu zrejme neutiekol. A posledný tím v skupine? Švédky celok Fröludna HC síce mnoho vody nenamútil, no skúsenosti, ktoré získal isto zúročí v domácej lige i prípadnej budúcoročnej účasti v niektorom z medzinárodných pohárov.

Tabuľka po štyroch zápasoch:

HC Sršeň Srch (FIN).................................12 bodov
HC Moribundus (CAN).............................9 bodov
IHC Tomgame Žižkov (USA).....................3 body
Fröludna HC (SWE)..................................0 bodov

Skupina D

Pred dvoma kolami na čele skupiny trónili (tak ako je v tohtoročnej Lige majstrov zvykom) Fíni. Teraz sú poslední. Vicemajster fínskej SM-Liigy, tím Nuclear Energy nedokázal držať krok so svojimi súpermi v skupine a po dvoch zaváhaniach sa ocitol na chvoste D skupiny. O postup všakv ešte neprišiel, veď na tretí tím stráca len bod, na druhý dva. O postup v tejto skupine teda budú bojovať ešte všetky kluby. Nikto nemá nič isté. Snáď len kanadský majster Cad so svojim tímom Edmonton Tigers môže rátať s postupom. O ďalšiu postupovú pozíciu sa pobijú tímy z troch krajín - už spomínaní fínska "atómová energia", ruský klub RUSKÉ OUCE a švédi z tímu HC Black Cadres. Sledovať súboje v tejto vyrovnanej skupine bude veľmi zaujímavé. Sledujte preto pozorne. Možno sa i mnohému priučíte. Ak nie, aspoň si užijete dobrý hokej.

Tabuľka po štyroch zápasoch:

Edmonton Tigers (CAN)..............................9 bodov
HC Black Cadres (SWE)...............................6 bodov
RUSKÉ OUCE (RUS)....................................5 bodov
Nuclear Energy (FIN).................................4 body

Skupina E

Ste fanúšikom fínskeho hokeja? Nie? Nepoteším Vás. I v tomto zoskupení tróni na čele fínsky celok. Tentokrát sa jedná o majstra krajiny tisícich jazier (a novinárov), tím STIGA AllStars. Inak je v skupine E situácia na chlp rovnaká ako v skupine D. Líder po dvoch kolách - HC Zlin, Švjačiarsko - je posledný, ostatní sa posunuli o jednu pozíciu vyššie. A tak ako v skupine D, aj v "Éčku" je všetko otvorené. Skúsenosťami medzi favoritov patria prvé dva celky - fínska Stiga a ruský megaklub Exhibice Klanu Sibiřskýho Močálu, ktorým šéfujú dvaja skúsení hokejkoví matadori - Stigu vedie Miltron, Exhibíciu Raili. Ak postúpia títo dvaja, nikto sa čudovať nebude. No odpisovať netreba ani ďalších dvoch uchádzačov o postup - švédsky bronzový tím HC Roudnice Stars aj už spomínaný švajčiarsky celok zo Zlína majú potenciál na to, aby v tohtosezónnej Lige majstrov nehrali iba druhé husle.

Tabuľka po štyroch zápasoch:

STIGA AllStars (FIN)...................................9 body
Exhibice Klanu Sibiřskýho Močálu (RUS)....6 body
HC Roudnice Stars (SWE)............................5 body
HC Zlin (SUI)................................................4 body

Skupina F

Ak chcete vidieť tuhé boje o postup, upriamte svoju pozornosť na skupinu F. Do konca ostávajú dve kolá, postup môžu sláviť dvaja, uchádzačov však máme troch. A každý z nich má šancu skupinu i vyhrať. Ak sa pozrieme na to, aké súboje ešte jednotlivé tímy čakajú, dá sa povedať, že najväčšiu šancu na postup majú švédsky majster HC Dark Avenger a ruský vicemajster - RI Windows Zlín -, ktorých čaká súboj s nie veľmi silným slovenským tímom Black Sox. Naopak ťažké to bude mať švajčiarsky zástupca v LM, tím Ovečky Zelčín, ktorý musí absolvovať dva náročné zápasy so svojimi "postupovými" súpermi.

Tabuľka po štyroch zápasoch:

- RI Windows Zlín - (RUS)....................................9 bodov
HC Dark Avengers (SWE)......................................8 bodov
Ovečky Zelčín (SUI)............................................7 bodov
Black Sox (SVK)..................................................0 bodov

Skupina G

O jednom postupovom mieste je rozhodnuté, o druhom sa čoskoro rozhodne. Tak vyzerá skupina G. Na jej čele je pevne usadený český celok HC PSG Zlín, ktorý doposiaľ vyhral všetko čo mohol. Nečudo, veď pri pohľade na "nadupanú" súpisku by zamrazilo nejedného súpera. Druhá postupová pozícia je však stále voľná. Záujemci na jej obsadenie sú dvaja - ruský majster Vyschau Devils a švajčiarsky vicemajster Jezisove Dlane. Oba celky sú nesmierne silné a bude zaujímavé sledovať kto z nich uhrá lepší výsledok. Švajčiarsky klub má teoreticky lepší los, avšak "diabli" ziskom titulu v ruskej Superlige, skrz naskrz prešpikovanej hviezdnymi tímami, dokázali, že sa v náročných zápasoch dokážu vymotivovať k skvelým výkonom. Miernym prekvapením je skupiny je posledné miesto tímu Beers, ktorý pod vedením skúseného slovenského manažéra Vovu nedokázal v doterajších súbojoch získať čo i len bod. "Pivá" však neraz dokázali svoju kvalitu, a tak prípadné víťazstvá v ďalších súbojich netreba brať ako veľké prekvapenie.

Tabuľka po štyroch zápasoch:

HC PSG Zlín (CZE)...............................................12 bodov
Vyschau Devils (RUS).........................................6 bodov
Jezisove Dlane (SUI)............................................6 bodov
Beers (SVK).........................................................0 bodov

Skupina H

Všetko je otvorené - tak by mohlo znieť hlavné heslo tejto skupiny. Favoriti na postup sú síce jasní - kumschafti zo Švajčiarska i Comets zo Spojených štátov majú štvorbodový náskok, no ich "zvieracích" prenasledovateľov - český tím iHC Vlci Rohatec a slovenský tím Tatranskí kamzíci - nemožno odpisovať. Veď získať sa dá ešte šesť bodov. A kedže sú všetky tímy silovo viacmenej vyrovnané, stať sa môže hocičo. Najmä od "horských kôz" zo Slovenska sa toho čaká veľa. Tento veľkoklub z Tatier má množstvo skúseností z Ligy majstrov, a tak by bolo veľkým prekvapením ak by ostal na chvoste svojej skupiny. I český manažér Dusty, ktorý dokázal v ťažkej konkurencii získať bronzovú medailu za tretie miesto v prvej sezóne CZE Extraligy by bol zrejme sklamaný, ak by ostal pred bránami vyraďovacej fázy. Skúsenosti a schopnosť zvládnuť náročné súboje - to sú základné atribúty, ktoré rozhodnú o postupujúcich v skupine G. Nechajme sa prekvapiť, ktoré tímy majú týchto atribútov viac.

Tabuľka po štyroch zápasoch:

kumschafti (SUI)................................................8 bodov
Comets (USA).....................................................8 bodov
iHC Vlci Rohatec (CZE).......................................4 body
Tatranskí kamzíci (SVK).....................................4 body

Žádné komentáře: