neděle 5. prosince 2010

Tretia sezóna vo Fínsku v plnom prúde


Tretia sezóna sa pomaly dostáva do svojej polovice. A to je ten správny čas kedy by sme sa mali pozrieť ako sa komu a kde darí. Suomi News Blog vám ponúka krátky prehľad z domova.

SM-liiga

Už to začína byť dosť nuda. Prvé tri pozície najvyššej fínskej ligy patria opäť a stále tým istým tímom. STIGA AllStars, HC Banditos, HC Sršeň Srch. Toť neprekonateľná vládnuca fínska trojka. Suomi News vyhlauje súťaž 'SM-liiga hľadá fínskeho Jánošíka', ktorý by bol schopný ukradnúť prvým tímom nejaké tie body a zamiešať tak ligovým poradím. Adepti by sa snáď aj našli. Tri tímy - IHC Aurinko Lappi, HC Notor a Nuclear Energy - majú dostatok síl i skúseností aby lídrom 'podkúrili'. Stačí chcieť.

Na druhom konci tabuľky je situácia nasledovná: HC Suomenlinna Lions - 3 body, Spärtä HC - 6 bodov, Gold bastards - 8 bodov. Vyzerá to tak, že pre tieto celky je SM-liiga v túto sezónu príliš veľkým sústom. Držať krok s fínskou elitou je náročné a nie každý je schopný taký tlak a tempo zniesť. Uvidíme ako sa s nepríjemnou situáciou tímy zo spodku tabuľky vyrovnajú. Ak svoje výkony nezlepšia, elitu opustia. Adeptov, ktorí ich chcú nahradiť je koniec koncov dostatok.

Tabuľka SM-liigy po 15 kolách:




Mestis liiga hopea & kulta

Čo napísať k dvom nižším fínskym ligám? Pri pohľade na množstvo kontumácií je človeku smutno. V ostatnom kole bolo v MLH šesť kontumácií, v MLK o jednu menej. Podľa našich informácií sa Fínska HockeyBoss federácia (spolu s ostatnými národnými HB federáciami)pokúšala túto nepriaznivú situáciu riešiť priamo s prezidentom Medzinárodnej HockeyBoss federácie (IHBF) a sekretárom pre plánovanie, administráciu a strategické záležitosti, no neúspešne. Vedenie IHBF odmieta tento problém riešiť a zmenu existujúcich pravidiel o zaraďovaní tímov do líg neplánuje. Súčasná, v tomto momente už kritická situácia sa tak stáva neriešiteľnou.

Napriek týmto nepriaznivým okolnostiam sa aktívne tímy v nižších ligách snažia bojovať a vytvoriť si tak priaznivú situáciu pre postup do vyššej ligy. V MLH medzi najväčších adeptov na triumf patria tímy HC Kitee Pirates 87 (45 bodov) a HCKosatky (42 bodov). V druhej nižšej súťaži MLK, sú na čele s rovnakým počtom bodov (42) tímy OHC Prašník (ktorý bol ešte nedávno na pokraji bankrotu a v súčastnosti dokončuje veľkú reštrukturalizáciu klubu) a z čias Hokejky legendárny tím Stormbringers.

Medzinárodné poháre

Fínske celky patria tradične k najsilnejším tímom medzinárodných súťaží. Inak tomu nie je ani túto sezónu. V Lige majstrov má Fínsko zastúpenie v piatich tímoch. Tri tímy (1. HC Roztoky, STIGA Allstars a HC Sršeň Srch) majú po piatich zápasoch postup do play-off LM v podstate už vo vrecku. Teoretickú šancu na postup majú aj zvyšné dva celky (HC Banditos a IHC Aurinko Lappi), no v ich prípade je pravdepodobnejší postup do play-off Pohára víťazov pohárov (je to tak najmä v prípade HC Banditos, tí už majú účasť v PVP istú).

V Svetovom diamantovom pohári je situácia nasledovná - istý postup do play-off SDP má tím Nuclear energy. Šancu na postup ešte majú tímy Hradubice, HC Pivermen Pardubice, HC Notor a Gold Bastards. Bez čo i len teoretickej šance na postup ostali tímy S.W.A.T., IHC Vinyl Karppi a Spärtä HC.

V treťom medzinárodnom pohári, Pohári víťazov pohárov má postup do play-off už isto zabezpečený tím Slayer's Olomouc. Teoretickú šancu postúpiť má stále tím DEAD ASTRONAUTS. Bez šance je tím HC ZETOR BRNO.

Skvelú formu Fínov v MP dokazuje aj tabuľka ratingu krajín - pri pohľade na tohtosezónne výsledkymôže byť každý Fín šťastný. Fínsko vedie tabuľku krajín so ziskom 13,125 bodov. Nasleduje Česko (12,6944) a severský kolega, Švédsko (12,2625). Tabuľku uzatvára Nemecko so ziskom 4,825 bodu.

Suomi Kuppi aka Fínsky národný pohár

Súboje o prestížnu trofej národného pohára sa pomaly približujú. V hracích dňoch 93 a 102 sa odohrajú prvé zápasy Suomi Kuppi - konkrétne jeho predkolo. Zo 16 tímov, ktoré sa predkola zúčastnia postúpi do skupinovej fázy osem celkov. Zápasy predkola vyzerajú nasledovne:


Ďalších 24 celkov má účasť v skupinovej fáze už istú. Podľa predbežného plánu sa zápasy v skupinách začnú hrať v 108. hracom dni. Pripravte sa teda čo najlepšie, šťastie praje pripraveným. A ako všetci viete, šťastie je to, čo môže rozhodnúť.

Reprezentácia

Do novej sezóny vstupuje fínska reprezentácia s novými trénerskými dvojicami. Seniorskú repre povedie ako hlavný tréner manažér MR.Shearer (S.W.A.T) s pomocou asistenta Vopousa (HC Pivermen Pardubice). Úspešná trénerská dvojica, ktorá priviedla juniorov na Majstrovstvách sveta v druhej sezóne k zisku bronzovej medaily sa tak pokúsi svoje úspechy zopakovať pri senioroch. Juniorov bude vo funkcii hlavného trénera viesť skusený Thet (Nuclear energy). Výpomoc mu bude robiť ex-hlavný tréner seniorov Lepaso (HC Sršeň Srch). Silná trénerská dvojica bude môcť ukázať čo v nej je. Fínska verejnosť si žiada repete z minuloročného Wolrd Cupu. Ako sa na túto ťažkú úlohu pripravili sa dozvieme zakrátko - prípravný turnaj sa blíži.

Záver

Toľko náš report z krajiny tisícich jazier. Ďakujeme vám za priazeň a dúfame, že vám poskytnuté informácie pomohli k zlepšeniu preľadu o dianí v našom skvelom Fínsku. Redakcia Suomi News Blog vám praje pekný deň.

P.S.: Vytvorili sme pre Vás fanpage na Facebooku. Ak sa Vám článok páčil, like-ujte a diskutujte :) Link - http://www.facebook.com/pages/Suomi-News-Blog/108497045889378?v=wall


Žádné komentáře: