středa 8. prosince 2010

Šokujúca reportáž: Úmyselné kontumácie v Lige majstrov?



Po poslednom zápase skupinovej fázy Ligy majstrov nám bol do redakcie Suomi News zaslaný podnet, ktorý poukazoval na podozrivé konanie jedného z účastníkov bojov o najprestížnejšiu trofej v HockeyBoss svete. 

Čo sa vlastne stalo?

V herných dňoch 63 a 81 tretej sezóny prebehli dve posledné kolá skupinovej fázy Ligy majstrov (LM). Väčšina z týchto zápasov prebehla úplne normálne (aj keď sa ich výsledky niektorým manažérom nepáčili). Až na dva zápasy v skupine C. V súbojoch medzi tímami Slovan Hodonín, Hockey n.1 a tímom RUSKÉ OUCE došlo k dvom neočakávaným kontumáciám:


Z podnetu, ktorý nám prišiel vyplývalo, že tieto kontumácie neboli spôsobené manažérskou chybou, ale úmyselne. Pokúsili sme sa teda zistiť čo presne sa stalo.

Pri pohľade na tímové noviny a súpisku tímu RUSKÉ OUCE je jasné, že v čase zápasov žiadne zranenia v tíme neboli. Posledným zraneným hráčom v ruskom tíme bol Izidor Gráner, ktorý sa však zranil 312. herný deň druhej sezóny. Išlo o nie komplikované zranenie (ľahké pomliaždenie ramena), z ktorého sa hráč v priebehu dvoch dní zotavil.

Reakcia manažéra tímu RUSKÉ OUCE

Po zistení týchto faktov sa podozrenie z úmyselnej kontumácie zosilnilo. Obrátili sme sa preto priamo na manažéra ruského veľkoklubu Samka, ktorý nám na naše otázky odpovedal bez dlhého otáľania. Snažili sme sa teda zistiť čo sa presne stalo. Manažér Samko nám hneď odpovedal protiotázkou, z ktorej jasne vyplynulo čo sa vlastne stalo: "Jaký je rozdíl mezi tím když prohraješ 8:1 a nebo 5:0k?" A vzápätí si sám odpovedá: "Asi takový, že týmy proti kterým hraji sou o dost silnější a sráží mi kondici hráčů na 80 u golmanů i na 72 což je celkem problém pokud máš pak hrát ligu kde bojuješ o TOP4 a pak skupina národního poháru." Pri otázke či má pocit, že nejakým spôsobom poškodil svojich súperov odpovedá, že si to nemyslí.

Reakcie dotknutých

Čo na to teda hovoria jeho súperi? Vigo, manažér amerického giganta - tím Hockey n.1 hovorí: "Asi dopredu pocital se svoji prohrou a ridil se heslem, ktery ma v karte tymu ("není důležité se zůčastnit ale vyhrát", pozn. red.). Takovy tym ale nema v mezinarodnich poharech co delat." Druhý tím, Slovan Hodonín (víťaz minuloročného Svetového diamantového pohára), sa ústami svojho manažéra Diesela k situácii vyjadril takto: "Je to jeho rozhodnutí, zřejmě nechtěl jít dolů s morálkou, když už nemohl postoupit ani ze třetího místa. " A dodáva: "Ale z pohledu HC Banditos (štvrtý účastník skupiny C, pozn. red.) to bylo rozhodně nefér.

Ako vyzerá výsledná tabuľka skupiny C? Tu je:



Pošodené záujmy Ruska?

Druhou stranou mince je vplyv opisovaného rozhodnutia na domovskú krajinu tímu - Rusko. Je otázne či by "ouce" dokázali získať body do spoločného ruského koeficientu (viď rating krajín). Možnosť tu však bola. Ako sa k situácii stavia správca Ruska Matthew (manažér tímu -RI Windows Zlín -)? "Nechapu co ho k tomu vedlo.". A pokračuje: "Mohl se o vitezstvi aspon pokusit a ziskat nejake body do koeficientu. Takhle poskodil prestiznost souteze a kvality samotného Ruska." Z týchto vyjadrení cítiť istú nevôľu nad konaním tímu RUSKÉ OUCE. Správca Matthew dokonca vraví, že by sa "nebal udeleni i nejakeho trestu.

Názory odborníkov

Aké dôsledky môže mať spomínané konanie? Pokúsili sme sa to zistiť. Pri skúmaní pravidiel súťaže sa môžeme dočítať nasledovné: je zakázané "úmyselne kaziť zmysel hry, napríklad opakovanými kontumáciami", (bližšie pozri Pravidlá, 3.1, predposledný bod). Pre lepšie pochopenie situácie sme sa pokúsili kontaktovať niekoľkých odborníkov na podobné situácie. Dlhoročný člen DEVu, zaoberajúci sa problematikou medzinárodných pohárov, Tomgame (tím IHC Tomgame Žižkov) na úvod zalovil v pamäti: "Co vím ještě nikdy se umyslná kontumace v LM neřešila." Na narážku týkajúcu sa následkov takého konania reaguje: "Systémově se mu nic nestane, prostě 0-5 a bez bodů. Řekněme z nějakého etického kodexu by měl správce daného státu zvážit jeho nasazení pro příští sezonu. Prostě bez vysvětlení by napřezrok hrát neměl, ale je to pouze nepsaná dohoda mezi starými členy Devu." Miernejší postoj zastáva bývalý supervízor hry, manažér WORWAN (tím HC ČAMLÍKOV): "Na H4 jsem to řešil tak, že jsem zkontroloval, jestli byl v ty dny přihlášený a když jo a bylo jasné, že kontumoval úmyslně, tak jsem ho na to poštou upozornil s tím, že pokud se to bude opakovat, tak dostane flastr. Poprvé upozornění a podruhé nikdy u nikoho nebylo :-)."

Záver

Aké bude rozuzlenie celej situácie? Rozhodnutie bude pravdepodobne na pleciach správcu Ruska, Matthewa, ktorý sa zrejme poradí ako ďalej s ostatnými členmi DEVu. O tom ako sa kauza bude ďalej vyvíjať a aké následky bude mať vás budeme neodkladne informovať.

Redakcia Suomi News Blogu vám prajem pekný deň.

Žádné komentáře: