středa 2. března 2011

Česká Extraliga v číslech


Redakcia Suomi News Blogu Vám prináša exkluzívnu reportáž z českých klzísk. Treťou sezónou českej Extraligy vás prevedie spolupracovník Suomi News Dusty.

Základní část

Třetí sezona na Hockeybossu je pomalu za námi. Ještě než se naplno rozjedou boje nového ročníku, sluší se ten uplynulý alespoň stručně zhodnotit. Následující řádky se budou plně věnovat Čechům a konkrétně české nejvyšší soutěži – Extralize.

Favorité před začátkem ligy zůstávali prakticky stejní. Novou koncepci a nižší cíle sice avizovali borci ze Zlína, přesto z okruhu favoritů rozhodně nevypadli. Vysoké cíle si tradičně dávali hasiči z Chotěšova, Vlci z Rohatce i hodonínský Slovan. Základní část se však záhy začala odehrávat v režii jediného týmu. Rohatecká vlčí smečka se zakousla do soupeřů a od samého začátku ligy pevně opanovala čelo tabulky. Během osmatřiceti zápasů jen jednou poznala hořkost porážky. Její náskok nakonec narostl na úctyhodných 19 bodů před druhým Chotěšovem. Na třetím místě o dalších dvanáct bodů zpět skončil po základní části Slovan
Hodonín. Příjemným překvapením se stal tým HC Slavia Ouholice, který se v minulé sezoně zachraňoval v baráži a letos skončil pátý a jako jediný dokázal porazit Vlky. Za zmínku jistě stojí i šesté místo ligového nováčka, ale jinak starého známého matadora týmu hodonínských Drtičů.

Pouze záchranářské práce naopak čekali tým Hockeybossového Admina. Strakovi Indiáni skončili až 17., kaňkou byl také bankrot týmu 1.HC Caimano, který doplatil na překlep manažera při podpisu smlouvy novému hráči a skončil v propadlišti dějin.

Play off

O co jasnější a neotřesitelnější byla situace předních týmu v základní části Extraligy, o to šokující byl pro jejich hráče, trenéry, manažery a především fanoušky průběh vyřazovacích bojů. Kdo čekal jasnou cestu Vlků směrem k premiérovému ligovému titulu, brzy s němým úžasem sledoval, jak pevný vlčí stisk najednou ztrácí sílu. Ještě větším martyriem si prošli chotěšovští hasiči a Ševci ze Zlína. Chotěšov totiž cestu za obhajobou titulu skončil už ve čtvrtfinále na hokejkách Černých Jestřábů. Loni bronzový Zlín naprosto vyhořel s Ouholicemi, když neuhrál ani zápas a prohrál sérii 0:4. Vlci z Rohatce nakonec hrozbu vyřazení zažehnali, když sérii s budějovickým Mounfieldem rozhodli ve svůj prospěch až v posledním sedmém zápase. 

Zajímavým soubojem pak bylo poslední čtvrtfinále, kde se v derby utkali o postup hodonínští Drtiči a Slovan, který nakonec nováčka udolal 4:2 na zápasy.

Rohatecká vlčí mlha vydřeným postupem do semifinále neskončila, ba naopak ještě zhoustla. Tým jakoby najednou ztratil veškerou lehkost, hráči byli v křeči a na každý gól se na rozdíl od základní části neskutečně nadřeli. „Je to jakoby nám najednou někdo zavázal oči, ztupil brusle a polámal hokejky. To, co fungovalo celou sezonu normálně, najednou nejde. Je to zlý sen, který je až neskutečně reálný,“ glosoval během semifinálové série situaci v týmu kapitán družstva Vlasťa Mládek. Vlci se ze snu už neprobudili a po prohře 2:4 s týmem Blackhawks si mohli na premiérový titul nechat zajít chuť. Právě Černí Jestřábi se naopak stali doslova katem favoritů. Nejprve vyprovodili Chotěšov a následně vylámali zuby i Vlkům. Do finále se spolu s nimi nakonec probojoval hodonínský Slovan. Ten sice sérii se Slávií Ouholice nezačal příliš šťastně a prohrával 1:2 na zápasy, třemi výhrami v řadě, ale nakonec zvrátil její průběh na svou stranu.

Přestože se do finálových bojů nakonec probojovaly týmy, kterým po základní části patřilo 3. respektive 8. místo, bylo klání o titul bezesporu nádhernou extraligovou tečkou. Hned čtyřikrát totiž o vítězi zápasu rozhodlo až prodloužení, při utkáních se bojovalo doslova o každý metr ledu a výsledný zápasový poměr zdaleka nevystihuje vyrovnanost obou soupeřů.

Titul nakonec putoval do Hodonína. Slovan zvítězil v sérii 4:1, ale výsledky 5:2, 6:5p, 5:6p, 7:6p, 7:6p dokazují, že Jestřábi svou kůži rozhodně nedali lacino.

Třetí místo po další nijak zvlášť přesvědčivé sérii nakonec vyválčili Vlci z Rohatce, když Ouholice přehráli 4:2 na zápasy. Komentář kapitána, po skončení šestého zápasu ale mluví poměrně výstižně. „Zestárl jsem snad o deset let. Ještěže už tohle play off končí, třetí místo je neskutečně vydřené a má pro nás v tuto chvíli cenu zlata,“ oddechl se Vlasťa Mládek.

Obhájce titulu SDH Chotěšov nakonec zbytek play off odehrál s přehledem a dokráčel si pro 5. místo. To ale pro ambiciózní hasiče určitě bylo velkým zklamáním.

Štatistické okienko

Dúfame, že sa vám reportáž páčila. Aby toho ale nebolo málo, pre všetkých, ktorí obľubujú štatistiky, tabuľky a iné hry s číslami, si Dusty pripravil súhrnnú tabuľku ZČ českej Extraligy  po troch sezónach. Nech sa páči:

(pre zväčšenie klikni na obrázok)

Redakcia Suomi News Blog Vám ďakuje za pozornosť a praje pekný deň.

Žádné komentáře: